Monica, mijn vader, Maaike Sips

Monica, mijn vaderIk ga me laten ombouwen.’ Dat zijn de woorden waarmee de 66-jarige Cees zijn dochter Maaike verrast.  Hij vertelt haar in januari 2012 dat hij voortaan als Monica door het leven wil gaan en zo snel mogelijk een complete geslachtsverandering wil. Maaike wist niks van de heimelijke wens van haar vader.

Toen de vader van Maaike met pensioen ging, zei hij vaarwel tegen zijn leven als man. Cees werd Monica. Maaike zat boordevol met vragen. Waarom pas op latere leeftijd, deze verandering? Maar de vader van Monica was  bang om als man dood te gaan. Bovendien leefde transgenderisme nog altijd in een taboesfeer. Of het werd in een kwaad daglicht gezet.
In Monica, mijn vader gaat Maaike op zoek naar het verleden van haar vader. Ze wil Monica een plaats in haar leven geven. Ze ontdekt al snel dat er altijd een groot taboe heerste op dit onderwerp. De vader van Maaike heeft veel geworsteld met zijn gevoelens. Nu is hij eindelijk een vrouw, en Monica is gelukkig.

Monica controleert haar make-up in de spiegel boven de wastafel en frunnikt wat aan haar haar, onzeker of ze wel ‘passabel’ is. Hebben de mensen om ons heen iets door? Er is voor haar geen groter compliment dan wanneer een vreemde haar spontaan met ‘mevrouw’ aanspreekt. Ik let er op dat ik haar niet verraad. Meer dan veertig jaar zei ik ‘hij’ en ‘hem’ en een vergissing is zo gemaakt.

Er heerst nog steeds een taboe op dit onderwerp. Daarom is het erg goed dat Monica en Maaike hun verhaal vertellen. Monica mijn vader is absoluut de moeite waard om te lezen.

Maaike Sips (1971) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze is journalist en maakte kunstprogramma’s en documentaires voor televisie en korte films voor bedrijven.

Informatie

Titel                  Monica mijn vader   
Auteur             Maaike Sips
ISBN                 9789057597350
Uitgeverij        Podium

Bestel online knop

 

 

Monica, mijn vader
Monica, mijn vader
Score 4.2 van 5 sterren.
€4,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Monica, mijn vader
Monica, mijn vader
Score 4.2 van 5 sterren.
€14,95
Uiterlijk 14 april in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.