Onder de paramariboom, Johan Fretz

Onder de paramariboomWanneer de volwassenen me vroegen waar ik vandaan kwam, zei ik altijd: ‘papa komt uit Den Haag en mama komt uit De Paramariboom, dat is een boom aan de andere kant van de zee en in die boom groeien zwarte mensen zoals mama en Ruud Gullit.

Johan Fretz is een Nederlander. Maar er stroomt ook ander bloed door zijn lichaam. Hij is hier zelf niet mee bezig. Andere mensen attenderen hem hier wel op.

Zelf is hij hier niet zo mee bezig. Andere mensen hebben wel vragen over zijn afkomst. Hij maakt zich hier niet druk om. Want hij is gewoon wie hij is, toch?
De moeder van Johan,  discrimineert soms  andere mensen. Maar mensen mogen haar niet discrimineren. Het is niet altijd een fijne vrouw om mee om te gaan en ze lijdt aan  depressies  Vader lust wel graag een glaasje. Toch is er veel liefde tussen vader, moeder en de Johannes. Moeder hoopt dat ze in een volgende leven weer samen zijn, Dat is een mooie gedachte, dat biedt troost.

Johannes  vloog als jonge man  de halve wereld rond, maar het Suriname van zijn moeder sloeg hij steevast over. Totdat hij oude gedichten van zijn Surinaamse grootvader ontvangt, en wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen.

Samen met zijn moeder gaat hij naar zijn geboortegrond. Tijdens deze reis komen moeder en zoon dichter tot elkaar. Johannes leert zijn moeder beter kennen. Johannes had niet verwacht dat dit zo veel herkenning bij hem op zou roepen. Hij weet nu ook, dat het  tijd is om de demonen van zijn familie eens en voor altijd te begraven.

Luister hier naar dit mooie gesprek Johan Fretz

Ik vind Onder de paramariboom in een woord prachtig. Lief, grappig en ontroerend. Johan schrijft met een lach en een traan. Hij kan toveren met woorden, hij neemt je mee in zijn verhaal. Een pareltje.

Meer over de auteur Johan Fretz

Johan Fretz (1985) is schrijver, theatermaker en columnist. Hij is columnist van Het Parool en debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025. Tijdens de verkiezingen van 2017 maakte hij grote indruk met zijn optredens bij Pauw.

Informatie

Titel              Onder de paramariboom
Auteur        Johan Fretz
ISBN            9789048842889
Uitgeverij     Lebowski

Bestel online knop

 

Onder de paramariboom
Onder de paramariboom
roman
Score 4.8 van 5 sterren.
€9,99€4,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Onder de paramariboom
Onder de paramariboom
Score 4.8 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.