Prettig verstoord brein, Arnie Craninckx

Arnie Craninckx
Arnie Craninckx

 Humor als veerkracht.

Arnie werd in 2010 getroffen door een herseninfarct. Vanaf dat moment veranderd haar leven. Niet alleen dat van Arnie, ook haar gezin moet er mee leven. Je bent nooit alleen ziek Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) houden van structuur in hun leven. Arnie probeert haar dagen grotendeels hetzelfde in te delen. Dat lukt niet altijd. Soms zijn er de feestdagen, of vakantie, die haar patroon doorbreken. Wat voor iemand met een gezond brein een fluitje van een cent is, kost haar veel kracht.

Arnie gaat niet in de put zitten. Ze heeft veel gevoel voor humor. Met een lach en een traan pakt ze de draad weer op. Niemand ziet de rolstoel in haar hoofd, maar Arnie zet zich schrap. Arnie laat de lezer zien, wat het allemaal met haar doet. Voor de buitenwereld is het een onzichtbare ziekte. Maar de kleinste dingen kosten haar heel veel kracht. Soms heeft ze zoiets, had ik maar gips om mijn hoofd. Arnie, is snel moe en vergeet veel. In haar boek wil ze andere mensen met NAH en hun omgeving een steuntje in de rug geven. In mijn ogen is dat haar gelukt.
NAH is geen ziekte. Het is een onderdeel van Hersenzieke. Hieronder vallen ook Parkinson den dementie.
NAH is een Niet Aangeboren Hersenletsel en kan traumatisch of niet-traumatisch zijn. Het overkomt je en je leven veroorzaakt een breuk in je levenslijn. Er is een leven voor- en een leven na hersenletsel.
Ik moest soms lachen om haar verhalen, maar ik kreeg ook tranen in mijn ogen. Arnie moet ook dingen opgeven, het ‘ergste’ vindt ze Carnaval. Als Brabander begrijp ik haar goed. Maar Arnie laat zich niet kennen en gaat door. Met dit ontroerende en soms grappige boek neemt ze je mee in het leven van iemand met NAH.

Ik vind Prettig verstoord brein een prachtig boek. Arnie schrijft met haar hart. Het heeft me diep geraakt en ook een steuntje in de rug gegeven. Ik ken in mijn omgeving ook mensen met NAH, de hersenen blijven een duister gebied. Arnie heeft een lichtje laten schijnen over deze lastige ziekte.

Meer over de auteur Arnie Craninckx

Arnie Craninckx (1963) werd in 2010 getroffen door een herseninfarct. Even haperde  haar leven door alle (onzichtbare) beperkingen die als gevolg van dit infarct. Maar ze pakte het weer op en ging ervoor. Nu is kwetsbaarheid haar kracht,

Meer informatie en over hoe je het boek kunt bestellen.

Informatie

Titel                Prettig verstoord brein 
Auteur         Arnie Craninckx
Fotografie en vormgeving Jan Craninckx
Gedrukt door Pumbo

Eén antwoord op “Prettig verstoord brein, Arnie Craninckx”

  1. Door de onzichtbaarheid zien anderen vaak niet dat je ziek bent en beperkingen hebt. Dat betekent dat je het steeds weer uit moet leggen. En dat is weer erg vermoeiend…

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.