Retour Berlin Ostbahnhof, Dolores Thijs

Retour Berlin OstbahnhofMijn jeugdjaren in de DDR

 Retour Berlin is het aangrijpende verhaal over Dolores Thijs, ze vertrok uit Brussel. Ze ging naar Oost Berlijn, maar ook daar moest ze weer vertrekken. In 1956 moest Maarten Thijs met zijn gezin voor een periode van drie jaar naar Oost-Berlijn. Daar werd hij gestationeerd wordt als westers correspondent voor de communistische media.

De Muur bestaat dan nog niet en er is vrij verkeer tussen de verschillende bezettingszones. Dolores is pas twaalf jaar als zij word geconfronteerd met deze onbekende wereld van een communistisch land. Dit is ten tijde van de Koude Oorlog, De DDR, waar Duits en Russisch de voertalen zijn, blijkt een vijandelijke wereld. Het meisje maak intensief kennis met het indoctrinerend communistisch regime met zijn totaal andere waarden en normen. Dolores moet plotseling van een beschermde meisjesschool naar een klas vol kinderen die pesten.  Het kost haar erg veel moeite om zich aan te passen. Thuis mist ze ook een veilig plekje. Haar ouders zijn het op politiek gebied niet met elkaar eens. Haar vader is communist en haar moeder niet.
Ze ontmoet haar eerste liefde. De tijd verstrijkt en ze begint te wennen aan het leven in Oost-Berlijn dat steeds meer als ‘thuis’ gaat voelen.

Over Dolores Thijs

Dolores Thijs is journalist en schrijver. Ze debuteerde begin jaren tachtig met de roman De Vrouwval, waarmee ze de Prijs van het Beste Literair Debuut in België won. In de periode die volgde publiceerde ze een aantal romans. Als freelance journalist schreef ze de afgelopen decennia voor vrijwel alle grote vrouwenbladen. Retour Berlin Ostbahnhof is haar eerste werk dat bij uitgeverij Marmer verschijnt. In 2015 verschijnt bij Marmer de roman Het huis aan de Sont over het leven van Karen Blixen na haar terugkeer uit Afrika.

Ik vond Retour Berlin, Ostbahnhof, erg aangrijpend en indrukwekkend. Een aanrader.

Informatie

Titel                  Retour Berlin Ostbahnhof
Auteur             Dolores Thijs
ISBN                 9789460682117
Uitgeverij       Marmer

Bestel online knop

 

 

Retour Berlin Ostbahnhof
Retour Berlin Ostbahnhof
Score 5.0 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Retour Berlin Ostbahnhof
Retour Berlin Ostbahnhof
Score 5.0 van 5 sterren.
€24,95
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.