Rinkeldekink, Martine Bijl

Rinkeldekink
Martine Bijl

Ik leek wel van beton!
De zon scheen de slaapkamer binnen. Achter mijn ogen  knapte een ballonnetje. In de verte riep Berend mijn naam.
Het beton was porselein  geworden.

Rinkeldekink.
Martine gaat naar het ziekenhuis. Als ze op een brancard wordt gebonden en met een hoogwerker haar huis uit wordt getakeld, zegt ze tegen de broeder: ‘Heel Holland Zakt’. 
In September kreeg Martine een hersenbloeding, met alle gevolgen van dien. Ze moet bijna alles opnieuw leren. Dat kost kracht en tranen. Ze bracht veel tijd door in het ziekenhuis en in het  revalidatiecentrum.
Gelukkig bleef taalvermogen onaangetast.

Martine heeft veel humor, gelukkig is die niet aangetast.  Ze schrijft, over haar  therapeuten, over welzijnstaal, over de valklas en de ergotherapie. Martine schrijft ook over haar angsten en wanen. Ze heeft het gevoel alsof er iemand anders in haar woont. Ze is niet meer haar eigen ik.

Ze noemt het een monstertje E.T. naar het buitenaardse wezen uit de film van Steven Spielberg.
E.T. wil vaak dingen van haar overnemen. Maar E.T is niet alleen, de zwarte deken is er ook nog. Een ongewenste  bezoeker. Hij komt altijd midden in de nacht. Hij loopt heel de dag met haar mee en wil niet weg. Martine heeft het er maar druk mee. Zwarte deken is gemeen en Martine is niet blij als het weer ochtend is.

Die ander wil soms dingen van haar over nemen. En dan al die tranen. Als ze wakker wordt gaat zomaar de waterval open. Tranen en tranen, waarom?
Martine is dankzij veel discipline weer hersteld na haar hersenbloeding. Ze moet nog veel leren, maar, ze  loopt weer trappen, rijdt weer auto, doet boodschappen.  Het is  nog maar de vraag of Martine weer terugkeert op televisie.
Kan ze dit werk nog aan?
Of  heeft ze  nu een kleinere accu die sneller leeg is.

Ik vind Rinkeldekink erg mooi. Een emotioneel verhaal in een mooi jasje. Het is lief en eerlijk. Een lach en een traan. Het is een juweeltje.

Over de auteur

Martine Bijl is, naast haar succesvolle carrière in het theater en op tv, bekend door haar kinderboeken, liedjes, en vertalingen van musicals. In 2016 verscheen ‘Hindergroen’, autobiografische stukken over wat haar liefde heeft en wat haar hindert. In november 2018 verschijnt ‘Rinkeldekink’, haar nieuwste werk over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg.

Informatie

Titel                         Rinkeldekink 
Auteur                    Martine Bijl
ISBN                        9789025453398
Uitgeverij            Atlas-Contact

Bestel online knop

 

 

Rinkeldekink
Rinkeldekink
Score 4.6 van 5 sterren.
€7,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Rinkeldekink
Rinkeldekink
Score 4.6 van 5 sterren.
€14,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.