Salomons oordeel, Robert Vuijsje

Salamon's oordeelDe langverwachte opvolger van Alleen maar nette mensen

 Ik heet Salomon, en dan ook nog Cohen?’ vraagt hij aan zijn ouders. ‘Wat denk je dat mijn vrienden daarvan vinden?’
Max en Alissa denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Hun zoon Salomon is zeventien jaar en staat voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of bij de kinderen die zwart zijn, net als ik?

Max Cohen,  de hoofdpersoon in  dit prachtige boek , ziet eruit als een blanke Nederlander. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid. Alissa zijn partner is zwart en komt ook uit de Bijlmer. Hun zoon  Salomon is zeventien jaar en staat voor een keuze. Waar hoor ik bij? Hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken? Of bij de kinderen die zwart zijn net al ik?

Als Salomon samen met zijn vader buiten loopt, voelt hij de mensen kijken.
Max en Alissa denken dat ze dezelfde mening hebben over alles wat er gebeurt in de wereld. Ze denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan.

Maar dan wordt Salomon door zijn vriendinnetje beschuldigd van verkrachting.
En dan? Hoe gaat het dan met Max en Alissa.? Lees het allemaal in Salomons oordeel. De familie raakt verstrikt in deze moderne tijd.
De lezer moet wordt ook aan het werk gezet. Hij moet kleur bekennen: aan welke kant sta ik nu echt?

Salomons oordeel is een prachtig boek. Ik vond het soms grappig, maar soms kreeg ik een ongemakkelijk gevoel. Robert heeft me wel aan het denken gezet.
De lezer moet kleur bekennen, aan welke kant sta ik nu echt? Lees en oordeel zelf.

Over de auteur

Robert Vuijsje (1970) is schrijver en journalist. In 2008 verscheen zijn debuutroman Alleen maar nette mensen waarvan in totaal ruim 200.000 exemplaren werden verkocht. Het boek werd bekroond met een Gouden Uil en een Inktaap en werd in 2012 verfilmd, met Geza Weisz in de hoofdrol.

Informatie

Titel                Salomons oordeel
Auteur           Robert Vuijsje
ISBN              9789048846795
Uitgeverij    Lebowski

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.