Schijtluis, Marjolijn van Kooten

Marjolein van Kooten
Marjolein van Kooten

Mijn leven met een angststoornis

Marjolijn van Kooten is een  cabaretier met angst om van huis te gaan en angst voor grote groepen mensen. Dat is niet handig voor een cabaretier die voor volle zalen wil spelen. Toch is dit wat ze het liefste doet.

Marjolijn is niet de enige met een angststoornis. Eén op de vijf Nederlanders heeft een angststoornis. Dat is bijna drie miljoen. De meeste mensen praten hier niet graag over, omdat ze zich schamen. Marjolijn van Kooten sprak jarenlang ook met niemand over haar angststoornis. Maar toen de paniekaanvallen te heftig werden wist ze zich geen raad. Ze was zo bang, dat ze haar huis niet meer uit durfde. Ze was nog jong en veranderde in een bange, zorgelijke, en tobbende jonge vrouw. Iedereen kan een angststoornis ontwikkelen. Het heeft nietste maken met status of intelligentie. Ook Bekende Nederlanders kunnen er last van hebben. In het boek Schijtluis vertellen Sylvia Witteman, René van der Gijp en Ingmar Heytze openlijk over hun angsten.

Marjolein ging naar een psychiater. Samen met hem heeft ze aan haar angsten gewerkt. In therapie herontdekte ze haar grootste passie: theater en schrijven. Marjolijn volgde een theateropleiding en in 2010 won ze zilver bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Sindsdien reist ze met haar voorstelling door het land. Met behulp van medicijnen en haar psychiater onder de sneltoets van haar mobiel.

Ik vind het erg moedig dat Marjolein haar angststoornis met ons deelt. Het zit nog steeds in een taboesfeer. Ik hoop dat Marjolein mensen met een angststoornis een duwtje in de rug kan geven. Het is niets om je voor te schamen.

Over Marjolein van Kooten

Marjolein van Kooten (1971) is in Amsterdam geboren en groeide op in Zaandam. Ze studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse TheaterAcademie. Marjolijn van Kooten kampte bijna twintig jaar met een angststoornis. Met een theatervoorstelling en haar boek Schijtluis probeert de cabaretière het taboe hierop te doorbreken.

Informatie

Titel              Schijtluis
Auteur         Marjolijn van Kooten
ISBN             9789491729133
Uitgeverij    Lucht

Bestel online knop

 

 

Schijtluis
Schijtluis
Score 4.7 van 5 sterren.
€9,20
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.