Schrijver Rijk de Jong overleden

Rijk de Jong signeert De avonturen van mijn rode flesje
Rijk de Jong signeert De avonturen van mijn rode flesje

Opeens verscheen op Facebook het bericht, “Als jullie dit lezen ben ik er niet meer.” Het was afkomstig van Rijk de Jong, we wisten dat hij ziek was maar niet zo ziek. Met verbazing lazen we het, kon dit waar zijn. Snel wat informatie ingewonnen, en ja het was echt zo. Rijk de Jong, in de literaire wereld bekend als de schrijver Aristide von Bienefeldt, is overleden. Via Facebook hadden we regelmatig contact, we hadden voorgenomen elkaar ook daadwerkelijk een keer te ontmoeten. Helaas gaat dit niet meer.

Rijk de Jong overleed, 56 jaar oud, op 15 januari 2016. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Het begon allemaal met zijn romandebuut Bekentenissen van een Stamhouder onder pseudoniem Aristide von Bienefeldt. De Nederlandse literaire wereld vroeg zich verbaasd af wie achter dit pseudoniem schuilging. Was Het Arnon Grunberg? Maar het was dus Rijk de Jong. Aristide schreef vervolgens de romans Een beschaafde jongeman, Leer mij Walter kennen en De zus die Anna Magnani niet was. Onder zijn eigen naam publiceerde hij En weer zat er een Paul Newman in de keuken. Het is een openhartig en hilarisch autobiografisch verslag dat het midden houdt tussen een dagboek, een blog en een roman. Hierin vocht Rijk de Jong tegen de bureaucratie van de Nederlandse staat.

Rijk de Jong schreef voor het weblog Tzum onder de naam van Aristide von Bienefeldt. Hij schreef voor Tzum de kroniekenbundel De avonturen van mijn rode flesje. Rijk de Jong vond dat je contact moest maken met zijn lezers en wij ontvingen dan ook van hem een rood flesje.

Vorig jaar kreeg hij te horen dat hij kanker had. Er volgde een weg door een nieuwe bureaucratie, die van het ziekenhuis, de weg van de chemokuren.

Binnenkort verschijnt de novelle Hotel Malinconia, de laatste, postume uitgave. Rijk de Jong was een uiterst vriendelijke, zachtaardige, zeer attente en hoffelijke man.
Bedankt Rijk voor alles wat je ons hebt gegeven.

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.