Schuldig kind, Ted van Lieshout

Schuldig kindIn 2012 publiceerde de veel bekroonde auteur Ted van Lieshout (1955) een onthullende roman die gebaseerd was op zijn omgang als kind met een pedofiele man. Mijn meneer deed veel stof opwaaien door het precaire onderwerp. De vraag die hem daarna het meest gesteld werd was: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? In Schuldig kind geeft Van Lieshout al even onthullend en soms onthutsend antwoord op die vraag

Mijn meneer werd aan de ene kant goed ontvangen. Aan de andere kant kreeg het ook kritiek men verweet Ted dat hij pedofilie vergoelijkte.

Luister hier naar het verhaal van Ted

Schuldig kind

Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met u, gij zijt de gezegende onder de vrouwen, en gezegend is Jezus, de Vrucht van uw schoot. Heilige Maria, Moeder van God, bid voor ons, zondaars, en red oom Paul van de dood, Amen. – Hallo, heeft u geluisterd?

Zo, begint dit bijzondere boek.

 Vlak voor het avondeten krijgt de vriend van Teds moeder een hartaanval. Moeder gaat met de ambulance mee naar het ziekenhuis. Ted blijft alleen thuis, Hij  bidt tot de Heilige Maagd Maria, Hij wil graag dat zij oom Paul kan redden.  Maar het is niet Maria die antwoordt. Het zijn meer de ontboezemingen van een  puber aan zijn volwassen alter ego. Bijna heel het boek is een dialoog. Ted schrijft over zijn gevoelens.  In het boek is het eigenlijk een Ted van 15 en de Ted van 59, die terug kijkt op zijn leven. Het is niet de bedoeling dat hij pedofilie goedpraat. Maar hij moet wel over dingen schrijven als oudere Ted, over de jongere Ted.

Schuldig kind? Was het een zonde? Ted zat met schuldgevoelens, maar daarom had hij nog geen schuld. Ik vind het mooi verwoord. Geen tranentrekker, maar wel emotioneel en af en toe moest ik ook wel lachen. Omdat bijna heel het boek in een dialoog is, komt het ook niet zo zwaar belanden over. Ik ben stil, ik vind het prachtig.

Over de auteur Ted van Lieshout

Ted van Lieshout (1955) is schrijver, dichter en tekenaar. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, in 2009 met de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Mijn meneer, zijn eerste roman voor volwassenen, werd prachtig ontvangen en deed veel stof opwaaien door het preciare onderwerp.

Informatie

Titel               Schuldig kind
Auteur        Ted van Lieshout
ISBN           9789021406091
Uitgeverij   Querido

Bestel online knop

 

 

Schuldig kind
Schuldig kind
Score 4.5 van 5 sterren.
€11,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Schuldig kind
Schuldig kind
Score 4.5 van 5 sterren.
€20,-
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.