The Beatles compleet

The Beatles compleetIn deze tijd op het eind van het jaar is het moment om cadeautjes te krijgen. Ik ontving dit dikke boek als cadeau.
Op 6 juni 1962 veranderde het leven John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr voorgoed. Die dag betraden The Beatles de befaamde Abbey Road Studios in Londen voor het eerst.

George Martin, platenbaas van het nu zeer beroemde maar toen kleine Parlophonelabel, had ze uitgenodigd voor een proefopname. Dit bleek een schot in de roos. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr waren zeer nerveus maar George Martin bood ze een platencontract aan. Het begin van een succesverhaal, en het veranderde hun leven volledig. Dit lijvige boek vertelt hun verhaal door de ontstaansgeschiedenis te beschrijven van alle 213 officieel uitgebrachte nummers.
The Beatles hebben veel tijd doorgebracht in de Abbey Road Studios. In die acht jaar namen ze maar liefst 13 albums en meer dan 100 singles op.

Bij alle nummers staan wetenswaardigheden die gegeven zijn door getuigenissen van familie en medewerkers van The Beatles. De nummers staan op volgorde van verschijning, dus nu kan ik bij elk nummer dat ik afspeel de achtergrondinformatie bekijken. Bezitters van de Anthology-reeks (zowel DVD’s als CD’s) zullen dingen herkennen. Dit handboek geeft een goede samenvatting van bekende feiten. Ik las ook nog veel voor mij nog onbekende wetenswaardigheden.

Natuurlijk kon ik het niet nalaten om naar Strawberry Fields Forever te bladeren. Het nummer is geschreven door John Lennon en op het eind van Strawberry Fields Forever voegde hij bij wijze van grap de nu beroemde cranberry sauce toe. Dit leek onschuldig. Later dachten mensen na het gerucht van de vermeende dood van Paul McCartney, dat John zong I buried Paul.

Zo wordt er dus bij elk nummer de componist vermeld, de muzikanten die er op mee spelen alsmede de instrumenten die gebruikt zijn, de opnamen data, het aantal takes, de mix data en uiteraard de producer, geluidstechnicus en eventuele assistenten.
Vergeet ook niet om onder de rode omslag te kijken van dit boek, daar zit nog de fraaie zwart/wit foto op de stoffen omslag.

Over Jean Michel Guesdon

Jean-Michel Guesdon woont in Parijs. Hij is producer en muzikant. De voorbije dertig jaar verzamelde hij een uitzonderlijke collectie informatie en documentatie over The Beatles.

Over Philippe Margotin

Philippe Margotin is met het boek The Beatles compleet niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef eerder al verschillende boeken over muziek, waaronder de biografie van U2, Radiohead en The Rolling Stones.

The Analogues

Wil je de muziek van de albums horen toen de Beatles niet meer live optraden.  The Analogues zijn een Beatles tributeband. Maar niet zomaar eentje. Ze trekken van schouwburg naar schouwburg met 10 vintage orgels, 25 oude gitaren en andere bijzondere instrumenten zoals een swaramandala, clavioline en buisklok en niet te vergeten de strijkers en blazers. Het materiaal dat door The Beatles in de studio werd bedacht en opgenomen, maar live nooit werd gespeeld. En na afloop alle liedjes nog eens nalezen in dit boek.

Informatie

Titel: The Beatles compleet
Auteurs: Jean Michel Guesdon en Philippe Margotin
ISBN: 9789462580886
Uitgever: W Books

Bestel online knop

 

 

The Beatles compleet
The Beatles compleet
Het verhaal van de 213 songs
Score 4.8 van 5 sterren.
€45,-
Uiterlijk 10 december in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Eén antwoord op “The Beatles compleet”

 1. Hoe is het mogelijk en wat is het jammer dat een dit lijifige en vaak goed gedocumenteerde ,zoveel fouten staan, bijv.:
  -Op blz. 206 heet “Don’t let me down” “Don’t lay me down.”
  -Tijdens de opname het het witte dubbelálbum raakt Ringo gefrusteerd en verlaat de groep en komt terug op 4 september 1968 (blz.461). Op blz 469 is dit 5 september.
  – Op blz.565 staat een foto die volgens het bijschrift genomen is tijdens de laatste fotosessie.Dit is echter een foto uit 1968 ten tijde van The white album en een jaar voor de laatste fotosessie!
  -Op blz. 552 staat dat de nummers “Here comes the sun” en “Something”
  de enigste nummers van George Harrison waren die als A kant van een single
  werden uitgebracht en allebei op de eerste plaats kwamen. “Here comes the sun”is nooit als single uitgebracht!
  Op blz.603 wordt “Cold Turkey”de eerste single van de Plastic Ono Band genoemd. Het is de tweede! (eerste was “Give peace a change’).

  Dit zijn maar enkele voorbeelden, is er geen eindredactie op dit boek geweest?

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.