Tijgerkop, Mingfang Wang

Mingfang Wang
Mingfang Wang

 Waarom ik twaalf jaar lang het leven van mijn broertje leefde.

Eerlijk en soms zelfs ontwapenend vertelt Mingfang Wang over het wel en wee van een bevolkingsgroep die zelden zijn stem verheft. Wat gaat er schuil achter de bescheiden lach van de Nederlandse Chinees?

Twaalf jaar lang was Mingfang Wang (1974) eigenaar van het restaurant dat eigenlijk voor haar broertje bestemd was. Iedereen die bij haar kwam eten, of afhalen, werd hartelijk ontvangen, maar niemand kende het deel van haar leven dat verborgen bleef, achter het luik, na sluitingstijd. Al vanaf de eerste bladzijde zat ik midden het verhaal. Mingfang kan beeldend schrijven en ik zag het voor me. Het eten dat door de luikjes wordt aangeboden. Mensen die hun bestelling komen halen. Gelukkig heb ik nooit zeer boze mensen in het restaurant gezien. Ik kreeg er wel lekkere honger van.

Mingfang schrijft over het wel een wee in een Chinees restaurant. Dat is soms toch ingewikkelder dan ik dacht. Het is soms een en al stress om onder een bepaalde druk te werken. En de regeltjes van de wet vallen ook niet altijd mee. Maar de dame zet zich schrap. Het gaat niet alleen over het werken in het restaurant. Mingfang neemt de lezer ook mee naar haar jeugd in China. Ze vertelt ook over haar band met haar vader. Haar vader is niet altijd een makkelijke man. Het restaurant is eigenlijk van haar vader. Omdat hij de Nederlandse taal niet voldoende beheerst staat het restaurant op haar naam. Haar broertje met zijn dromen maakt ook deel uit van het verhaal. Tijgerkop is een mooie titel. Maar wat betekent dat eigenlijk? Mingfang weet er alles van, dus ga het lezen in haar boek.

En kijk eens naar dit leuke filmpje.  Ik denk dat ik het toch maar bij de Chinees haal.

Ik vind Tijgerkop een erg leuk boek. Het is vlot en beeldend geschreven. Een absolute aanrader.

Over de schrijfster Mingfang Wang

Mingfang kwam naar Nederland in 1987. Ze was toen 12 jaar, en dat is geen fijne leeftijd om opnieuw te beginnen. Ondanks taalproblemen in de eerste jaren, haalde ze tien jaar later een HBO-diploma. Ze was goed op weg een aangenaam leven op te bouwen, toen in 2004 het noodlot toesloeg en haar broertje overleed. Ze erfde zijn restaurant in Hilversum en over haar ervaringen schreef zij een boek. Lees hier meer over Mingfang.

Informatie

Titel                Tijgerkop
 
Auteur           Mingfang Wang 
ISBN               9789492179715
Uitgeverij     Paris Books 

 Bestel online knop

 

 

Tijgerkop
Tijgerkop
Score 4.7 van 5 sterren.
€7,50
1 - 8 dagen
Klik om dit product op bol.com te bekijken

2 antwoorden op “Tijgerkop, Mingfang Wang”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.