Tonio, A.F.TH. van der Heijden

AFTH. van de Heijden
AFTH. van de Heijden

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enigste kind van A.F.TH. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven.
Tonio wordt vroeg in de ochtend, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, geschept door een auto.
In kritieke toestand wordt hij naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio is pas 21 jaar oud.

Vanaf dat moment is de dood van zijn zoon geen moment uit het leven van van A.F.TH. van der Heijden weg te denken.
In Tonio beschrijft de auteur wat de dood van zijn zoon en wat het teweeg heeft gebracht. Hij voelt, pijn, verdriet, woede, angst. Hij voelt zich soms schuldig en radeloos.

Hij wil het zo graag begrijpen en probeert de pijn en het verdriet te dragen.
Maar hij zit ook met veel vragen? Wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden?
Via deze zoektocht naar het wat en het hoe, leidt de weg naar verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.

De gebeurtenissen rondom de dood van Tonio wordt met de lezer gedeeld. De gevoelens van de auteur en zijn vrouw zijn puur en raken je soms midden in je hart.

Het lijkt mij het ergste wat je kan overkomen, de dood van je kind.
Ik ben stil. De taal in Tonio is mooi, lief, eerlijk, duidelijk. A.F.Th. van der Heijden, tovert met woorden.
Dat verdriet zo mooi omschreven kan worden.

A.F.TH. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met Een gondel in de Herengracht en is de auteur van een groot en breed opgezet oeuvre waarin twee grote romancycli de essentie vormen: ‘De tandeloze tijd’ en ‘Homo duplex’.

Zijn meest recente grote roman, Het schervengericht, werd bekroond met de AKO Literatuurprijs 2007. De jury prees het als ‘een onontkoombaar boek dat, geschreven in een prachtige stijl, de mens laat zien op het scherp van de snede.’
A.F.TH. van der Heijden won met Tonio de NS publieksprijs 2012.

Informatie

Titel Tonio
Auteur A.F.TH. van der Heijden
ISBN 9789023459545
Uitgeverij De Bezige Bij

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.