Uitweg, Boudewijn Chabot en Stella Braam

UitwegEen waardig levenseinde in eigen hand

Een arts kan pas euthanasie toepassen als aan de wettelijke eisen is voldaan.
Bij zelfeuthanasie heeft de persoon die naar een waardig levenseinde verlangt zelf de touwtjes in handen.
Het lijkt of dit niet mogelijk is. Dit veelomvattende handboek voor een waardig levenseinde laat zien dat het niet onmogelijk hoeft te zijn en blaast daarom ook een frisse wind in het euthanasiedebat.

Uitweg dat voor een groot publiek toegankelijk is beschrijft twee manieren: de ene is om de juiste hoeveelheid van een dodelijk medicijn, “de pil van Drion”, te verzamelen en – als het niet anders kan – die in te nemen. Achter in het boek is een tabel met diverse medicijnen die je hiervoor kunt gebruiken, inclusief anti-braakmiddelen.

Een andere manier is bewust versterven: stoppen met eten en drinken. ‘Bewust versterven’ staat als gruwelijk te boek. Weinig mensen weten dat je honger en dorst met hulp van verzachtende zorg kunt verlichten.

Het burgerinitiatief Uit Vrije Wil dat onlangs naar buiten trad met het pleidooi om hulp bij zelfdoding van ouderen uit het Wetboek van strafrecht te halen. Dat artikel stelt hulp bij zelfdoding strafbaar en die strafbaarheid moet eruit. Wat Boudewijn Chabot stoort is dat men met het pleidooi voor nieuwe regelgeving volledig voorbijgaat aan de praktijk. Jaarlijks beëindigen vierduizend mensen hun leven door medicijnen te verzamelen of door te stoppen met eten en drinken, in gesprek met naasten. Deze twee vormen beschrijft Boudewijn Chabot in zijn nieuwe boek waarin hij uitvoerig ingaat op wat nu precies strafbare hulp behelst.

Dit is geen zelfmoordgids. Je mag het zelfs een anti–zelfmoord-gids noemen. Het thema van ‘Uitweg’ is geen zelfmoord, maar zelfeuthanasie: een humane dood omringd door naasten en in eigen hand.

Boudewijn Chabot is psychiater voor ouderen en deed onderzoek naar een waardig levenseinde. De socioloog Abram de Swaan noemt dat onderzoek ‘belangrijk en vernieuwend’. Stella Braam is onderzoeksjournalist en publiceerde onder meer Ik heb Alzheimer en Ik blijf thuis!.

Informatie:

Titel Uitweg
Auteurs Boudewijn Chabot en Stella Braam
ISBN 9789038893143
Uitgeverij Nijgh en van Ditmar

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.