Vals alarm, Menno Oosterhoff

Vals alarmLeven met een dwangstoornis? Wat gaat er om in mensen met een dwangstoornis? Menno Oosterhoff put in dit boek niet alleen uit zijn ervaring en kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen belevingen als dwangpatiënt. De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controle dwang. Veel mensen weten niet wat een dwangstoornis inhoudt.

Want er zijn ook, intrigerende, verschijningsvormen zoals ongewenste indringende voorstellingen over agressie of seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw te doen.

Mensen met een dwangstoornis zijn bang voor hun eigen impulsen, het is een onredelijke angst die je niet van je af kunt zetten. Je vergroot dingen uit en dan ontstaat er een gevoel van onrust. Daar ga je dan naar handelen. Jij weet het maar je verstand is niet zo sterk als je gevoel. Je kunt het op dat moment niet bedwingen. Je moet proberen om  niet te veel zoeken naar rust, of perfectie. Dwang is nooit tevreden. Probeer de onrust te verdragen.

Het is lastig als iemand zijn stoornis niet herkent, dan is het niet eenvoudig  om dit te behandelen. Daarom is bekendheid rondom een dwangstoornis belangrijk. Mensen kunnen beter open zijn over hun aandoening dan weten mensen in hun omgeving ook wat er aan de hand is. Zo krijgt het een gezicht en durven meer mensen er sneller over te praten.

Luister hier naar Menno en mensen die een Dwangstoornis hebben.

Ik vind Vals alarm een boeiend boek. Ik vind het moedig dat Menno ook zijn eigen Dwangstoornis bespreekt. Lekker vlot geschreven, met af en toe humor. Een absolute aanrader.

Meer over de auteur Menno Oosterhoff

Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater en werkt bij een grote GGZinstelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD Netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact. In 2015 kreeg Oosterhoff een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor de bevlogenheid waarmee hij begrip vraagt voor psychische problemen. Bij de Mediaprijs van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie kreeg hij in 2017 een eervolle vermelding voor zijn genuanceerd en positief kritisch schrijven over de psychiatrie. Oosterhoff is getrouwd en heeft drie kinderen.

Informatie      

Titel                   Vals    alarm
Auteur              Menno Oosterhoff    
ISBN                 9789491729683
Uitgeverij        Lucht

Bestel online knop

 

 

Vals alarm
Vals alarm
leven met een dwangstoornis
Score 4.6 van 5 sterren.
€22,50
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Eén antwoord op “Vals alarm, Menno Oosterhoff”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.