Van de liefde en de Zee, Willem Frederik Erné

Van de Liefde en de zeeVan de liefde en de Zee is een oorlogsroman. Eerder las ik van deze auteur  De arrogantie van het doorgeefluik
Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Ik keek uit, naar zijn nieuwe boek.

De vergeten helden

Van de liefde en de zee is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. J.J. Erenstein, de grootvader van W.F. Erné’s vrouw, was op volle zee toen de oorlog uitbrak.

Net als alle 18.500 bemanningsleden van de 640 Nederlandse koopvaardijschepen werd ook hij onderworpen aan de vaarplicht en daarmee in één klap gebombardeerd tot frontsoldaat. Een groot deel van deze koopvaardijmensen heeft Nederland nooit teruggezien.

Koos Siemelink is op zee wanneer de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen. Van de liefde en de zee vertelt zijn verhaal en dat van zijn vrouw Marianne, hun zoon Gerhard en andere dierbare mensen.  Dat is niet zomaar een verhaal.
In eerste instantie ziet het er niet slecht uit voor Koos.

Koos Siemelink, eerste machinist van het ss Padong, bezoekt eind april 1940 de wereldtentoonstelling in New York. Hier wordt  waar hem een hoopvolle blik in de toekomst wordt geboden. Maar ziet die toekomst er wel zo rooskleurig uit?

Willem vertelt alles vanuit zijn hart en dat komt bij mij binnen. Soms is het verdrietig. Toch neemt Willem je mee in het verhaal.

Op 10 mei als hij weer op volle zee is dan vallen de Duitsers ons land binnen. Dat ziet er niet goed uit voor Koos. Hij wordt gedwongen te dienen in de konvooien tussen Liverpool en Canada, voortdurend belaagd door de Kriegsmarine en de Luftwaffe. Thuis is niet meer thuis, het is onbereikbaar geworden.

In Nederland gaat alles door voor Marianne de vrouw van Koos en zijn zoon Gehard van twaalf jaar. Ze zijn onder Duitse heerschappij gekomen. Maar dan verdwijnt Gerhards joodse vriendinnetje Rebecca.
Wil je meer weten over dit bijzondere verhaal? Ga dan snel lezen in Van de liefde en de zee.

Ik vind Van de liefde en de zee, een prachtig boek. Ik heb er geen woorden voor. Willem schrijft met heel zijn hart. Hij kan toveren met woorden.
De omslag van het boek is erg mooi. . Een juweeltje.

Over de auteur

Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver, vertaler en musicus. Hij werkte jarenlang als multi-instrumentalist bij Seth Gaaikema, Tineke Schouten en Henk Elsink. Eerder schreef hij De arrogantie van het doorgeefluik. Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

Informatie

Titel                    Van de liefde en de Zee
Auteur              Willem Frederik Erné
ISBN                  9789082765311
Uitgeverij       De Wielen

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.