Welkom in het rijk der zieken, Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (Bron: Lukas Gobel)

Over ziek zijn en niet beter worden.

Welkom in het Rijk der zieken is een roman over ziek zijn en nooit meer beter worden.

De afgelopen jaren heeft Hanna veel mensen met aanhoudende klachten ontmoet. Ze kampen met reuma, de ziekte van Lyme, ME, chronische pijn of de gevolgen van zware operaties na ongelukken of kanker. De diagnoses verschillen, de klachten van deze mensen zijn hetzelfde: chronische pijn, chronische vermoeidheid. Zij ontmoette patiënten die zich afvroegen of hun leven nog wel de moeite waard is, hoe ze verder moeten met de wetenschap dat ze dag en nacht pijn zullen voelen.
Hanna heeft zelf ook een chronische ziekte.
Luister hier naar haar verhaal over haar ziekte en het boek.

Het verhaal

Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven.
Gelukkig daalt de koorts. Clay kan weer opgelucht ademhalen. Helaas is dit maar van korte duur. Hij blijft erg moe en Clay krijgt vreselijke pijnen. Q- koorts koortsvermoeidheidssyndroom,
luidt de diagnose.

Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. Het leven van Clay staat op z’n kop. Hij wil zo graag beter worden en gaat op zoek. Clay verliest alles wat hem lief is.
Behandelingen lossen niets op. Zijn relatie is hier niet tegen bestand.
Had Clay beter zijn best moeten doen? Had hij Nora moeten omarmen in plaats van zich vast te klampen een haar?
Hij is alleen en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Ik vind Welkom in het rijk de zieken, in een woord prachtig. Ik ben er stil van. Ik heb zelf ook een chronische ziekte en het heeft mij diep geraakt.
Alle sterren aan de hemel zijn voor Hanna. Dank je wel Hanna, voor dit prachtige pareltje.

 Over de auteur

Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Na een Bachelor Media & Cultuur en een Master Journalistiek & Research publiceerde zij zeven romans, verschillende scenarios, toneelstukken, korte verhalen en essays. In 2009 debuteerde Bervoets met Of hoe waarom, twee jaar daarop verscheen Lieve Cline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Een jaar later verscheen bestseller Alles wat er was, gevolgd door Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). Bervoets werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.
Lees hier meer over Hanna. 

Informatie

Titel                  Welkom in het rijk der zieken
Auteur            Hanna Berrevoets 
ISBN                9789492928283
Uitgeverij     Pluim

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.