Winnaar Libris Literatuurprijs 2016

Libris Literatuur prijsConnie Palmen heeft met Jij zegt het de Libris Literatuurprijs 2016 gewonnen.
Juryvoorzitter Dick Benschop maakte dat in het Amstel Hotel in Amsterdam bekend tijdens de uitzending van Nieuwsuur. De Libris Literatuur Prijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandse literatuur.

De schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Thomas Verbogt Maakten ook kans op het winnen van de Libris Literatuurprijs.

In Jij zegt het wordt de noodlottige liefde tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste en meest verguisde schrijversechtpaar uit de moderne letteren, vanuit het perspectief van Hughes beschreven.

Wij kochten dit boek op vakantie, het was een tijd geleden dat we een boek hadden gekocht. Connie Palmen nam ons mee  in deze prachtige liefdesgeschiedenis. Ze laat Ted terugkijken op zijn relatie vol liefde. Helaas werd het donker in zijn stralende lichte leven. Op 11 februari 1963 pleegt zijn vrouw zelfmoord. Vanaf dat moment heerst de dood in zijn leven.
Jij zegt het is, ontroerend. liefdevol, en eerlijk. Prachtig om op zo’n bijzondere manier over de liefde en de dood te schrijven. Het boek is een liefdespareltje. Het heeft een mooi plaatsje gekregen in onze boekenkast.

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan,’ aldus de vakjury onder leiding van Dick Benschop.

Behalve een cheque van € 50.000,- ontving Connie Palmen een bronzen legpenning, die haar werd uitgereikt door Minister Jet Bussemaker.

Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro, ter beschikking gesteld door de Libris boekhandelaren. Vorig jaar won Adriaan van Dis met Ik kom terug deze prestigieuze literatuurprijs.

Naast Dick Benschop bestond de vakjury uit Onno Blom (schrijver en literair criticus voor onder meer de Nieuwsshow), Sebastiaan Kort (literair criticus NRC Handelsblad), Hanca Leppink (oud-directeur/uitgever) en Margot Vanderstraeten (schrijver en journalist voor De Morgen).

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.