Zeeuws geluk, Carolijn Visser

Zeeuws gelukEen lofzang op Zeeland, de zonnigste provincie van Nederland

‘Eerst en kus’

‘Eerst een kus,’ zei mijn moeder. Maar ze wist niet wie ik was. ‘Carolijn,’ hielp ik haar herinneren. ‘Je dochter.’ Wat fijn dat u er bent,’ antwoordde ze. Mijn moeder lag in een op maat gemaakte stoel waar ze elke ochtend in gehesen werd. Dat takelen vond ze niet fijn. Ze kon op die momenten flink vloeken. Het zag er ook akelig uit als ze zo ingesnoerd zat en geen kant op kon. Eenmaal in haar stoel leek ze het prima naar haar zin te hebben. Meestal hield ze nu haar ogen gesloten.

 Zo begint dit prachtige boek.

Op uitnodiging van een Zeeuwse zorgorganisatie schreef wereldreizigster Carolijn Visser “Zeeuws geluk’, een boek over Zeeland, het land van haar jeugd. Zij logeerde op Walcheren en Noord-Beveland in verblijven waar ouderen aan wie het heden ontglipt een thuis wordt geboden.
En zo gaat Carolijn op pad. Ze spreekt met bewoners en hun familie, met zorgmedewerkers en vrijwilligers. Over hoe het water kwam, over de zo geliefde klederdracht, de Duitse badgasten, de strenge kerk. Maar ook over de weidse landschappen, het silhouet van Veere en de levendige dorpscafés.

Het zijn leuke gesprekken. En er staan mooie foto’s in het boek.
Met haar verhalen neemt Carolijn de lezer mee naar haar eigen verleden. Op de fiets zwierf de jonge dame over Walcheren. Ook schrijft ze over haar vriendinnen. Carolijn maakt ruzie met haar leraar.
En op een dag verlaat ze Zeeland.
Maar net als de mensen die zij ontmoette bleef het Zeeuwse landschap met zijn brede stranden en hoge dijken haar bekoren: “Zeeuws geluk’ is een lofzang op de zonnigste provincie van ons land.

Ik vind Zeeuws geluk erg mooi. De foto’s  en illustraties zijn prachtig. Een aanrader voor mensen die in Zeeland wonen. Of voor andere lezers, die meer over Zeeland willen weten.

Carolijn Visser (1956), geboren in Zeeland, reisde voor haar boeken de hele wereld over. Ze schreef onder andere Grijs China, Buigend bamboe en Vrouwen in den vreemde. In 2013 ontving Carolijn Visser de Bob den Uylprijs voor Argentijnse avonden en in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs voor Selma.

Informatie

Titel                Zeeuws geluk
Auteur           Carolijn Viseer
ISBN               9789045037448
Foto’s             Mischa Keijser
Illustraties   Fleur van der Weel 
Uitgeverij     Atlas/Contact 

Bestel online knop

 

 

Zeeuws geluk
Zeeuws geluk
Verkenningen van heden en verleden in de zonnigste provincie van Nederland
Score 3.8 van 5 sterren.
€12,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Zeeuws geluk
Zeeuws geluk
Verkenningen van heden en verleden in de zonnigste provincie van Nederland
Score 3.8 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.