Zeventig, Rik Zaal

ZeventigHerkenbare, vermakelijke en humoristische bespiegelingen over de kunst van het ouder worden.

Wij weten niet waar de dood ons opwacht, laten we hem dus overal verwachten. Je instellen op de dood is je instellen op de vrijheid. Als je hebt geleerd hoe je sterven moet, heb je afgeleerd slaaf te zijn. Als je op de dood bent voorbereid, ben je los van alle onderworpenheid en dwang.

Michel de Montaigne

Op 25 maart 2015 werd Rik Zaal zeventig jaar oud. In Zeventig vertrouwt hij zijn – soms ontroerende, soms hilarische – gedachten toe aan het papier. Notities over ouder worden, vergeten, herinneren, fysieke gebreken, liefde, seks en de kunst van het sterven.
Iedereen wil graag oud worden. Maar niemand wil de nadelen van het ouder worden ervaren. Vroeger ging alles sneller. Toen deed je snel je sokken aan. Helaas gaat dat nu wat trager. Uiterlijk ben je ook niet meer die persoon van toen. Als je iets gaat vertellen, krijg je vaak te horen, dit verhaal kennen we al. Je vergeet steeds meer. Er zijn dingen die je niet meer kunt, en je denkt na over de toekomst. Hoe moet het nu verder? Vroeger had je geen tijd om hier bij stil te staan.

Ouder worden en alles wat je tegen kunt komen op je weg. In zesenvijftig notities laat Rik Zaal, die op 25 maart 2015 zeventig is geworden, zijn gedachten gaan over het fenomeen ouder worden. Soms diepgravend, met regelmaat ontroerend, maar nog vaker om te lachen.

Ik vond Zeventig, een mooi boek. Een lach, een traan, verhalen om over na te denken.

Over Rik Zaal

Rik Zaal schreef voor de Volkskrant en NRC Handelsblad, had een column in de VPRO-gids, schreef een reisrubriek voor Het Parool, en heeft met cameraman Frans Bromet een serie van bijna tweehonderd portretten van bekende Amsterdammers voor het tv-station AT5 gemaakt onder de titel Zaal over de vloer. Voor de VPRO-televisie maakte hij vergelijkbare portretten, maar dan van kinderen, onder de titel Zaal in huis. Voor uitgeverij Querido schreef hij een kinderboek over Spanje, dat onder de titel Alles over Spanje in 2003 uitkwam. Het kreeg een ‘Vlag en Wimpel’ van de Stichting Nederlandse Kinderjury.

Informatie

Titel                  Zeventig
Auteur             Rik Zaal
ISBN                 9789048819485
Uitgeverij       Lebowski

Bestel online knop

 

 

Zeventig
Zeventig
notities over het ouder worden
Score 4.0 van 5 sterren.
€5,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Zeventig. Notities over het ouder worden
Zeventig. Notities over het ouder worden
notities over het ouder worden
Score 4.0 van 5 sterren.
€7,90
Uiterlijk 25 februari in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.