Zwarekousenkerk, Joke Gunter

ZwarekousenkerkZwarekousenkerk is een novelle met autobiografische aspecten.

Wij horen bij elkaar. En later als ik er niet meer ben vind je me terug in onze verhalen.

Na tien jaar, over Jikke die met haar broers en zussen in een streng gelovig gezin opgroeit, volgt nu de indringende novelle Zwarekousenkerk over Jikke en haar volwassen autistische zoon Jop.

Het verhaal

Het is een ontroerend verhaal over anders-zijn. Maar wanneer ben je anders? Als je autistisch  bent is niet gemakkelijk. Joke laat met dit boek zien hoe sterk de band tussen moeder en een autistische zoon kan zijn. Als Jop thuis is, zitten ze aan de keukentafel. Jop zit daar graag omdat het licht de tekeningen mooi kleurt.

Op een dag zegt Jop dat zegt lekker veel hebben, wel twee rugzakken vol. Dat brengt moeder op een idee. Ze koopt twee rugzakken om de verhalen in op te bergen. Een rode en een blauwe rugzak. Een blauwe voor zichzelf en een rode voor Jop. Vroeger was Jop bang voor de kleur rood en kan hij met een rode rugzak lopen. Dat is mooi. Moeder en zoon lopen met een rugzak vol verhalen Het brengt ze dichter bij elkaar. Ik vind het idee met  de rugzakken, mooi en symbolisch. De tocht brengt Jikke en Jop dichter bij elkaar.

Als kind vroeg ik me af Als kind  vroeg ik me af  of….

Frikandellen konden praten
iemand in een kopje paste
verdriet alleen in je ogen zat
rode randen gevaarlijk waren
schuursponsje in de schuur lagen
alle zwarte katten van heksen waren
je mocht lachen om erge dingen op tv
mijn autodekbedhoes nooit op zou raken
oma’s beter konden blijven leven dan opa’s
je de halve weg kon fietsen met je ogen dicht
iedereen in een land van honger terecht kon komen
de winter niet zou vergeten te vertrekken voor de lente

en….

Ik altijd een jongen zou blijven en je me nooit weg zou doen.

Hier heb ik niets aan toe te voegen. Het heeft mijn hart gestolen. Ik vind Zwarekousenkerk een bijzonder boek. Een klein pareltje.

Joke heeft speciaal voor dit boek een eigen uitgeverij opgericht. Precious Uitgeverij.

Informatie

Titel                       Zwarekousenkerk
Auteur                 Joke Gunter    
Illustraties       Frits van Gich
ISBN                     9789082652901
Uitgeverij           Precious

 Bestel online knop

 

 

Niet meer Leverbaar

Eén antwoord op “Zwarekousenkerk, Joke Gunter”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.